x PhoneArena is hiring!
Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Въведение:

Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Можем ли да кажем че Sony Ericsson Xperia Play отбелязва началото на една нова епоха? Ако се чудите защо, той е първият смартфон в света оборудван с геймпад. Да, неговият процесор не е най-мощният на пазара, а екранът му не е с най-високата възможна резолюция, но когато отворите телефона, и вместо скучна QWERTY клавиатура видите един геймпад в стил PlayStation, знаете че нещо се променя.

Още от миналото лято реклами за предстоящ PlayStation телефон не спират да ни възбуждат любопитството и до сега изтече толкова много информация за него, бяха разгледани и прототипи, така че вероятно заслужава титлата за най-зле пазена тайна повече от всеки друг телефон в днешно време. Но това се отнася само за спецификациите и външния му вид.

Останалата част от Sony Ericsson Xpera Play остана сравнително опазена тайна досега. Дали чипсетът е достатъчно мощен да играем на по-сложни игри? Как е геймплея, и мога ли да върна към живот някои по-стари заглавия на него? Какъв магазин за игри ще има специално за Xperia Play? Всички тези неотложни въпроси ще получат отговор в това ревю, затова четете нататък...


Дизайн:

Sony Ericsson Xperia Play ни спечелва с дизайн с плавни извивки, който производителят въведе с  Vivaz, и който намери продължение в серията Xperia. Този дизайн намира израз най-вече в извития гръб, благодарение на който телефона приляга удобно в ръката, и Xperia Play не е изключение, въпреки своите 16 мм дебелина и 175 гр. тегло. Гърбът от лъскава пластмаса приютява 5-мегапикселовата камера с LED светкавица и сребристо зеленото лого на Sony Ericsson. Използването на пластмаса за корпуса не е най-добрия избор, но качеството на изработка е прилично, а ние разполагаме със свежата бяла версия на телефона.

Sony Ericsson Xperia Play приляга удобно в ръката - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Sony Ericsson Xperia Play приляга удобно в ръката - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Sony Ericsson Xperia Play приляга удобно в ръката - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Sony Ericsson Xperia Play приляга удобно в ръката - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Sony Ericsson Xperia Play приляга удобно в ръката


Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Можете да сравните с Sony Ericsson Xperia Play много други телефони чрез нашето Визуално сравнение.

Дисплеят е 4 инча LCD с резолюция от 480x854 пиксела и възможност да визуализира 16 милиона цвята, нещо стандартно за днешните Android телефони от висок клас, а ъглите на видимост са добри – това е важно, понеже постоянно ще го накланяте на всички страни, докато вманиачено помпите бутоните на геймпада. Яркостта обаче е на средно ниво, така че на ярко слънце забравете да правите нещо друго на телефона освен да слушате музика. Нашата бройка не разполага с опцията да изключи сензора за осветеност в приложението Settings, затова екранът беше на максимална яркост през цялото време, понеже както казахме, максималното ниво не е много ярко. 

Телефонът има 4-инчов LCD дисплей - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Телефонът има 4-инчов LCD дисплей - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Телефонът има 4-инчов LCD дисплей


Под дисплея са четирите физически навигационни бутона на Android, подредени в тънка хромирана арка - запазена марка за серията Xperia. Страните също са хромирани и лъскави, което в комбинация с гланцираната пластмаса изглежда стилно. Отляво са стандартният аудио жак и microUSB порта, в горната част на телефона е бутонът за захранване/заключване, а отдясно по средата е разположен бутонът за силата на звука, докато от двете му страни има бутони, каквито няма на нито един друг телефон с Android, и по-точно това са странични бутони за геймпада.

Четирите Android бутони - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Четирите Android бутони

Горна страна - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Горна страна

Дясна - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Дясна

Лява - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Лява


Сега стигаме до частта от дизайна, за която сте най-любопитни – когато леко бутнете екрана нагоре, с изщракване той застава на място, отваряйки геймпада с двете кръгли зони с бутони, с които вероятно всеки геймър е добре запознат. В лявата си част геймпада в стил PlayStation има D-Pad с четири стрелки - за придвижване в игрите, а отдясно има четири бутона, отбелязани с познатите ни символи на PlayStation. Те могат да се използват и за навигиране в интерфейса, като да речем главното меню, списъците, съобщенията, и браузъра.

Sony Ericsson Xperia PLAY има геймпад в стил PlayStation - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
Sony Ericsson Xperia PLAY има геймпад в стил PlayStation - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Sony Ericsson Xperia PLAY има геймпад в стил PlayStation


Между двата комплекта бутони се намират два кръгли аналогови контролера, които ви позволяват да извършвате прецизни движения в игрите, все едно работите на тъчскрийн екрана, но без пръстите ви да закриват част от екрана. Под всички тези контролери е бутона за меню на Android, разположен отляво, и копчетата Start и Select отдясно. И това не е всичко, за вашите показалци разполагате с два странични бутона, които са сходни с бутоните L1 и R1 на контролера на  PlayStation, и те са много чувствителни.

В средата на геймапада има два кръгли аналогови контролера - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
В средата на геймапада има два кръгли аналогови контролера - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю
В средата на геймапада има два кръгли аналогови контролера - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

В средата на геймапада има два кръгли аналогови контролера


Така имаме 12 начина за взаимодействие с игрите, като копчетата са лесни за натискане, с голям ход, но не са хлабави и обещават дълги часове гимнастика за пръстите. По думите на Арон Дюк, продуктовият мениджър за Xperia Play, можете да “блъскате клавиатурата до припадък”. Ценим откровеността му, и възнамеряваме да направим точно това, след като открихме че дизайна е красив, а телефона е удобен за държане в ръка, и най-вече за игра.

Трябва малко време да се свикне с геймпада и е леко уморително да го използвате повече от час, тъй като частта на телефона с контролера е по-тънка от един стандартен геймпад за конзола. Но това е цената която трябва да платите за да се запази прилична дебелината на телефона, а другото затруднение, което може да срещнете, е когато ви се наложи да натиснете няколко копчета едновременно, включително страничните бутони. Освен ако не сте с по-малки пръсти, разбира се. Също така не видяхме да има подсветка на копчетата, и няма опция за нейното включване в Settings. Но като изключим тези неща, смятаме че от Sony Ericsson са свършили добра работа с геймпада, който определено е най-удобния контролер за игра в мобилен телефон  (за игрите които имат нужда от такъв).

Гърбът на Sony Ericsson Xperia PLAY - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Гърбът на Sony Ericsson Xperia PLAY

Камера - Sony Ericsson Xperia PLAY Ревю

Камера

Sony Ericsson Xperia PLAY РевюSony Ericsson Xperia PLAY 360 Градусов изглед:FEATURED VIDEO

1 Comments

1. Gishmata

Posts: 5; Member since: апр 30, 2011

Изглежда много интересен и готин модел.Единственото което малко ме разочарова е качеството на камерата.Трябваше да ползват тази на Xperia Arc..Иначе напълно нова идея,която се надявам да се доразвие напълно
Xperia PLAY
  • Display 4.0" 480 x 854 pixels
  • Camera 5-мегапиксела
  • Processor Qualcomm Snapdragon S2 MSM8255, Едноядрен, 1000 MHz
  • Storage 0.4 GB + microSDHC
  • Battery 1500 mAh(6.41h 3G talk time)

LATEST_STORIES

This copy is for your personal, non-commercial use only. You can order presentation-ready copies for distribution to your colleagues, clients or customers at https://www.parsintl.com/phonearena or use the Reprints & Permissions tool that appears at the bottom of each web page. Visit https://www.parsintl.com/ for samples and additional information.