x PhoneArena is hiring! Reviewer in the USA

BlackBerry Storm Ревю

RIM BlackBerry Storm 9500

Публикувано: , публикувано от PhoneArena Team

Tags:

Go to page
BlackBerry Storm Ревю
Въведение:

За никого не е тайна, че развитието на мобилните телефони отразява нуждите на потребителите. Е, явно нуждите на бизнес потребителите в България значително са нараснали. Те вече не ползват апаратите си само за да говорят или да се изфукат с тях, а търсят апарати с големи възможности за работа с електронна поща. Това доведе и до популяризирането на нашия пазар на лидера в областта – BlackBerry телефоните на RIM. Единият топ модел, който вече ви представихме, Bold, се предлага и от двата най-големи мобилни оператора – GLOBUL и М-Тел. Последният държи и ексклузивните права за Storm, който е обект на това ревю. Ето как протекоха първите ни минути с него:

А, това е новото BlackBerry нали? Иха, няма клавиатура. И... абе да не би да кликна? Никога до сега не сме виждали екран, който клика. Да не объркахме нещо? Ох, и трябва ли да е толкова... изморително. Защо екранът шава и виждаме ръбовете на платката? Защо е толкова тежък? iPhone не е чак толкова тежък? Интерфейсът е готин, но защо транзициите са толкова бавни? Я, картината се завъртя! Защо ли? Че ние дори не помръднахме телефона! Момент, сега го наклонихме, но той не смени ориентацията си. Ама наистина, КАКВО Е ТОВА?!

Отговорът на последния въпрос може да започне така: BlackBerry Storm е първият телефон с чувствителен на допир екран на компанията RIM, която беше заявила, че подобни устройства ще са на мода за кратко. Сега те промотират новия си продукт като най-добрия, излизал от заводите им. Проблемът е, че той ще всее раздор в почитателите на BlackBerry. Тези, които позират, използвайки подобни устройства, ще харесат Storm. Даже благодарение на него техния брой ще се увеличи. Бизнес потребителят обаче няма да го издържи.

ОК, стига толкова общи приказки, нека разгледаме външния му вид.


Design:

Първото нещо, което ще забележите, е тежестта на Storm. Той е с около 20 грама по - тежък от iPhone и Bold и близо 45 от HTC Touch Diamond. Понякога ние негодуваме срещу леките устройства, които създават усещането за нещо евтино, но в случая телефонът просто е много тежък. Освен това той е и широк (цели 12 мм повече от Diamond), а 3.2-инчовият екран го прави и доста висок.

BlackBerry Storm Ревю
BlackBerry Storm Ревю
BlackBerry Storm Ревю

BlackBerry Storm Ревю

Можете да сравните BlackBerry Storm с много други телефони чрез нашето Визуално сравнение.

BlackBerry Storm Ревю
BlackBerry Storm Ревю
В по - голямата си част изработката му е много солидна. Големият чувствителен на допир екран и хромираните линии може да ви напомнят за iPhone, но няма начин да объркате двете устройства. Копчетата, които са характерни за всички BlackBerry-та – зелена слушалка, меню, връщане назад, червена слушалка - са разположени в долния край на предницата, но не са разделени от тракбол. На лявата страна има шорткът бутон и microUSB порт (за първи път в телефон на RIM), а от дясно е 3.5 мм жак, копчетата за регулиране на силата на звука и още един шорткът. Всички бутони са хромирани, а черните страни се усещат като гумирани.

Дясна - BlackBerry Storm Ревю
BlackBerry Storm Ревю
Лява - BlackBerry Storm Ревю

Дясна

 

Лява


3.2-мегапикселовата камера и светкавицата са в горната част на гърба на BlackBerry Storm. Капакът за батерията е от шлайфован метал и се усеща прекрасно. В долната част има малко гумирана повърхност, която се слива със страните.

Задна част - BlackBerry Storm Ревю
Задна част - BlackBerry Storm Ревю

Задна част


Говорителят е разположен точно над нея и представя едно чудесно дизайнерско решение на RIM – благодарение на две гумени крачета той се отделя от повърхността. Така се избягва основният проблем за тези елементи – заглушаването, когато телефонът е поставен да лежи по гръб. Поздравление за дизайнера, който се е сетил за тази подробност.

Държан вертикално в ръка, Storm създава неестествено чувство - подобно на iPhone, но доста по-тежко. Положението е много по-добро в хоризонтален изглед и мислим, че повечето хора ще го ползват така, макар че са нужни и двете им ръце.

BlackBerry Storm Ревю
BlackBerry Storm Ревю
BlackBerry Storm Ревю

Стигнахме и до екрана. Ох, екранът! Той предлага много добра картина, но просто не можем да превъзмогнем начина му на движение. Това е и буквално първото нещо, което забелязахме и си казахме „защо, по дяволите, шава така?”. Това е много разконцентриращо и кара Storm да създава усещането за нещо много евтино. Екранът се клати в четирите посоки, и то доста. И не става въпрос за малък луфт, а за празнини, през които се вижда платката отдолу. Установихме, че най-вероятно това е нужно за облекчаване на натиска върху екрана, но изглежда много евтино. Самият дисплей е добър и видео клиповете на него са радост за окото.

Сега, да ви обясним и за проблема с кликането. На теория идеята е много добра, защото не позволява да избeрeте нещо нежелано, като просто докоснете дисплея. Първо трябва да го маркирате, а после - да натиснете, за да потвърдите. Така потребителят трябва да получава точно това, което иска. Добрата новина за всички, свикнали с хардуерната клавиатура е, че има реално усещане за натискане, като на бутон. Всичко това е чудесно, но само на теория. На практика е по-скоро дразнещо.

Проблемите са породени от бавната работа на устройството (повече за това по-късно), но най-вече от неудобното избиране. Понякога натискахме върху дадена икона, но Storm отчиташе само маркирането й. Това не се случваше постоянно, но достатъчно често, за да предизвика недоволството ни. Освен това методът е непостоянен. В рекламите можете да видите как загадъчна ръка преминава леко през иконите и ги осветява с докосването си. В действителност това не става, поне не на стартовия екран и в главното меню. В мултимедийното все пак ще можете да се насладите на този ефект.

Най-важното нещо, особено когато говорим за BlackBerry, е писането. Тук Storm се представя, меко казано, незадоволително. Може да ви се струва преувеличено, но ние не можем да се сетим за клавиатура по-лоша от тази. Независимо дали говорим за екранна или хардуерна. Освен ако не пишете със скоростта на слънчасал охлюв, тя не смогва на темпото и е изключително неточна. Сравнихме я с Touch Diamond и iPhone и установихме, че при тях пишем бързо и с малко грешки. Съобщенията създадени със Storm често не могат да се разчетат. Като намалихме темпото и променихме настройките за чувствителността, положението се подобри, но на пълна скорост телефонът е просто неизползваем.

Мислим, че има две причини за това. Първата и най-важна е, че софтуерът не е достатъчно добър. Другата, върху която можем да влияем, е че клавиатурата не може да отчита няколко натискания (мултитъч). Забелязахме, че понякога докосваме екрана с едната ръка още преди да сме отделили пръст и съответно той не отчита правилния символ. Просто трябва да се свикне с това, което изисква време. Все пак, с изключение на няколко устройства (iPhone, LG ARENA) ще се сблъскате с този проблем и в другите телефони с чувствителен на допир дисплей. Клавиатурите на BlackBerry винаги са били това, което ги различава от останалите устройства и Storm не прави изключение. За съжаление той поставя стандарта за най-лоша клавиатура.

Освен това писането е уморително. Само след няколко съобщения палците ни започнаха да се изморяват, а и установихме, че не сме единствените. Няколко човека пробваха устройството и всички потвърдиха това. Имайте предвид, че говорим само за няколко SMS-а. Писането на дълъг email би изтощило до краен предел палците ни.


0 Коментари
  • Options
    Затвори

Желаете да коментирате? Моля логнете се или се регистрирайте.

PhoneArena rating:
6Добро
Display3.25 inches, 360 x 480 pixels (185 ppi) TFT
Camera3.2-мегапиксела
Size4.43 x 2.45 x 0.54
(112.5 x 62.2 x 13.9 mm)
5.47 oz  (155 g)
Battery1400 mAh, 5.5 hours talk time

Latest stories