x PhoneArena is hiring!

Microsoft купува Skype за зашеметяващите 8.5 милиарда долара

Microsoft купува Skype за зашеметяващите 8.5 милиарда долара
Ако досега не сте използвали Skype, вероятно ще си помислите, че Microsoft е платил 8.5 милиарда долара за някакъв прехвален софтуер за чат. Дори и да сте използвали Skype е твърде вероятно да си помислите същото, но на практика Microsoft осъществи най-голямото придобиване в историята си. Слуховете за това се носеха от няколко дни, като вчера те достигнаха пика си.

Microsoft официално съобщи, че ще купи Skype от главните му собственици, сред които е и Canada Pension Plan, който закупи Skype от eBay през 2009. Идеята на eBay беше да използва Skype за комуникационно средство между продавач и купувач в своята аукционна платформа, но тази идея така и не се осъществи и Skype беше излишен на eBay, като аукционният сайт продаде 65% от чат платформата за 1.9 милиарда долара. След като Microsoft плати зашеметяващата сума от 8.5 милиарда долара, eBay пак ще спечели нещо, тъй като компанията все още притежава някакъв дял в Skype.

Обаче, по-интересното е за какво Microsoft ще използва Skype и дали ще оправдае похарчените 8.5 милиарда долара. Все пак, Skype загуби 7 милиона долара през миналата година, въпреки годишните приходи от 800 милиона долара. Освен това, комуникационната услуга беше съдена за нарушаване на патенти, но явно тези проблеми са били решени по един или друг начин. Следователно, Microsoft купува Skype, за да притежава патентите, възможностите за видео чат, съществуващата мрежа от 170 милиона потребителите, както и създаденият добър имидж на марката.

Технологичният гигант от Редмънд ще интегрира Skype в Xbox 360, Kinect, както и Windows Phone. Освен това, Microsoft ще слее услугата с корпоративния комуникационен софтуер Lync и Microsoft Outlook. Дали тази намерения ще оправдаят цената от 8.5 милиарда долара? Това ще видим в бъдеще, но определено директорът на Microsoft Стив Балмър е намислил нещо, след като подписа споразумение с Nokia и след като купи Skype. Явно облачните услуги и мобилните устройства ще са тясно свързани с бъдещите планове на Microsoft.

Microsoft заяви, че ще продължава да поддържа Skype и на други платформи като iOS и Android, но след като притежава услугата, може да ограничи нейната функционалност за конкуренцията и да остави за себи си ключовите характеристики.

източник: WMPowerUser

FEATURED VIDEO

1 Comments

1. digital

Posts: 16; Member since: ное 02, 2010

Ако орежат функционалността от версите за Android и iOS веднага ще изплува друга чат програма която ще прати Skype на долу при Windows Phone (от който все още не съм чул някои да се е похвалил)

LATEST_STORIES