x PhoneArena is hiring!

Apple представи iOS 5

Apple представи iOS 5
Apple представи петото поколение на своята мобилна операционна система iOS и в нея са включени значителни ъпдейти. Стив Джобс се появи в Moscone Center в Сан Франциско и направи начално изявление, след което Скот Форстал от Apple съобщи, че в iOS 5 ще бъдат включени повече от 200 нови функции, като тази версия на операционната система ще стане достъпна за потребителите през есента.

iOS 5 ще се поддържа от iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3то и 4то поколение, както и iPad и iPad 2, плюс новия модел на iPhone, който трябва да се появи по-късно през тази година.

След като стана ясно, че App Store е достигнал 425 000 приложения, 2.5 милиарда долара са платени на разработчиците, както и 225 милиона акаунта на кредитни карти са свързани към екосистемата на Apple, iOS 5 беше представен като “съществен ъпдейт”, а десет нови функции бяха отбелязани като най-важни:

Първо беше представен Notification Center (Център за Известия), който се появява, когато придърпате надолу горната част на екрана – наподобява системата за известия в устройствата с Android. Там се показват вашите неотворени съобщения, събития от календара, email-и, ъпдейти от социални мрежи и приложения, като в най-горната му част се намират уиджети за времето и акции, но все още не е ясно дали те ще обновяват в реално време. Тези известия също ще бъдат видими и от заключен екран, като с едно приплъзване надясно ще може да се отваря съответното приложение, към което има известие.

Notification Center в iOS 5
Notification Center в iOS 5
Notification Center в iOS 5

Notification Center в iOS 5


Newsstand

Newsstand


Следващата новост в iOS 5 е Newsstand, където на виртуален рафт ще са побрани всички ваши списания и вестници. Изглежда че компанията е привлякла много издателства към тази услуга, а освен това в App Store ще има специална секция за абонаменти. Newsstand ще интегрира и управлява всички ваши абонаменти, като ще има възможност да си поръчвате и сваляте броеве за преглед, дори когато сте офлайн.

Функция номер три е задълбочена интеграция на Twitter. След като влезете в акаунта си в Settings, интеграцията ще се осъществи във вашите контакти и много други приложения като например Camera и Photos. Освен това, Twitter интеграцията ще превземе Safari и Maps, като в бъдеще и много други приложения ще се възползват от тази функционалност, тъй като компанията ще изпрати нов API на разработчиците.

Интеграция на Twitter в iOS 5
Интеграция на Twitter в iOS 5

Интеграция на Twitter в iOS 5


Мобилната версия на Safari също ще бъде ъпдейтната с нов бутон в полето за въвеждане на адрес, който се нарича Safari Reader. Може да включвате този режим, когато четете някой сайт и искате да се съсредоточите на съдържанието – извежда се само текст с подходящ шрифт и на екрана остават само текстът и изображенията. Освен това, има добавена функция Reading List, с която може да запазите някой текст за по-късно четене, който ще се обнови с другите ваши iOS устройства и ще се отбележи като непрочетен. Браузърът вече ще има табова визия.

Apple представи iOS 5
Apple представи iOS 5
Apple представи iOS 5

Друга новост е приложението Reminders, в което  може да запаметявате ваши списъци със задачи, дори да определяте място към тях - например да ви подсети да се обадите на ваш приятел, когато пристигнете на определено място. Напомнянията може да се синхронизират между различните iOS устройства, както и с вашия календар.

В iOS 5 може да пускате камерата по нов начин – още от заключен екран може да стартирате приложението, а бутонът за усилване на звука ще играе ролята на спусък на камерата, който ще има една позиция на натискане. Освен възможност за фокусиране чрез докосване на определено място от екрана, може да определяте и експонирането по подобен начин, което би трябвало да е полезно за по-добро експониране на снимките. В интерфейса на камерата ще може да се увеличава чрез мултитъч приближаване, а в iOS 5 са добавени и някои основни възможности за редактиране на снимки като изрязване, завъртане, премахване на червени очи и автоматично подобрение на снимката. В приложението Photos ще може да подреждате вашите снимки в албуми директно от самото устройство.

Apple представи iOS 5
Apple представи iOS 5
Apple представи iOS 5

Apple представи iOS 5

Приложението Mail също е изцяло обновено - добавено е RTF, флагове на съобщенията, преместване на email адресите между полетата за въвеждане на адрес, както и търсене в цялото съдържание на съобщението. Също така е добавена лента за форматиране, в която може да прилагате bold, italics, underline стилове към текста. iOS 5 разполага и с универсален речник, който може да се използва от всички приложения.

Разделена клавиатура за по-удобно писане на таблет

Разделена клавиатура за по-удобно писане на таблет


Екранната клавиатура вече ще може да се разделя на две, за по-лесно писане с палци на таблет, което напомня на новата функция, която Microsoft представи на таблетите с Windows 8. Освен това, iPad 2 ще получи и AirPlay Mirroring – възможност за прехвърляне на екрана от таблета към HD телевизор посредством Apple TV.

Apple представи iOS 5

Вече няма да е нужно да свързвате устройството към компютъра, за да активирате или синхронизирате смартфона, тъй като това ще става безжично. Когато си купите телефона, ще може да го активирате директно през интернет. Ъпдейтите на операционната система също ще се теглят безжично като те няма да се преинсталират наново, ами ще се записват само промените от новата версия.

Game Center с профилни снимки

Game Center с профилни снимки


От Apple научаваме, че услугата Game Center в момента се използва от 50 милиона потребители, като в iOS 5 ще бъде прибавена възможност за добавяне на снимки към личния профил. Game Center позволява да споделяте своите собствени резултати от игри и да виждате, които игри са препоръчани от вашите приятели. Също така, игрите могат да се поръчат и изтеглят директно от Game Center.

И най-накрая беше представена чат услугата iMessage, която е нещо като BlackBerry Messenger само че за потребителите на iOS, независимо дали те използват iPad, iPod touch или iPhone, като услугата може да се използва през Wi-Fi или 3G. Може да изпращате текстови съобщения, контакти, снимки, видеота и се поддържа възможност за групови съобщения. В iMessage ще се отбелязва дали съобщението е пристигнало и дали е прочетено, като дори се показва, когато от другата страна пишат, а връзката на кореспонденцията е криптирана.

iMessage е чат усллуга за iOS потребителите
iMessage е чат усллуга за iOS потребителите

iMessage е чат усллуга за iOS потребителите


Това баха десетте най-важни ъпдейта, които Apple представи на събитието WWDC 2011. Очаквахме някои от тях, други са изненада, а трети трябваше да се появят много по-отдавна. Какво мислите, дали това е големият ъпдейт на iOS, който очаквахте?

източник: Apple чрез Engadget

FEATURED VIDEO

0 Comments

Стани първият написал коментар.

LATEST_STORIES