x PhoneArena is hiring!

4G технологиите: WiMAX и LTE

4G технологиите: WiMAX и LTE
В последно време в мобилния свят се говори все по-усилено за 4G технологиите. Това е съвсем в реда на нещата, след като доста големи оператори обявиха плановете си да пуснат такива мрежи в близките месеци или пък вече имат създадена инфраструктура. Но знаем ли всъщност какво предлага 4G?

В тази статия ще се опитаме да обясним най-важните неща за тези технологии, като се спрем на двете 4G технологии WiMAX и LTE. Няма да навлизаме в подробности за херци, мегахерци, канали и архитектури, тъй като смятаме, че за потребителите най-важно е какво ще получат, а не как го получават.

Но преди да преминем към 4G, нека първо хвърлим един поглед на...

3G мрежите в момента

Мобилните телекомуникационни мрежи от трето поколение (UMTS, CDMA EV-DO) стартират комерсиално през 2001-та година в Япония (2003 в Щатите). Като цяло, тези мрежи позволяват по-бърз пренос на данни, което прави възможно навлизането на услуги като видео обаждания (в Европа) или пък видео споделяне (AT&T), както и VoIP разговори.

4G и по-високи скорости

Всъщност, ако трябва да сме точни WiMAX и LTE в момента не покриват пълните изисквания за 4G, но въпреки това предлагат доста повече от сегашните 3G мрежи. Разбира се, най-важната им характеристика е скоростта – става въпрос за 2-3 че и повече пъти по-високи скорости за сваляне и качване, спрямо 3G. Съответно, нещата, които можете да правите с едно 4G устройство нарастват – безпроблемно гледане на HD видео, водене на висококачествени разговори през интернет, ефективно използване на телефон като Wi-Fi модем и т.н. Освен това, новите технологии позволяват до около 10 пъти повече потребители да използват една клетка, така че ще се избегнат и евентуални сривове при претоварване. Хубавото на 4G мрежите е, че ако попадате в обхвата на няколко клетки ще получите по-висока скорост, отколкото само чрез една.

Това накратко са общите положения. Нека сега разгледаме особеностите на...

WiMAX

Ако си мислите, че WiMAX и Wi-Fi имат нещо общо... всъщност, донякъде сте прави. Двете технологии се използват за връзка с безжична мрежа, като WiMAX покрива много по-голямо разстояние (километри) и използва стандарта IEEE 802.16, докато Wi-Fi работи с IEEE 802.11. На теория могат да се достигнат скорости от порядъка на 40Mbps при сваляне, но при реални условия (данни от Clearwire) се получават около 6Mbps. Едно от най-големите предимства на WiMAX е, че вече има изградени мрежи в някои страни.

В момента технологията е използваема, ако се движите със скорост по-ниска от 120 километра в час. Не че е голям проблем – едва ли ви се налага често да ползвате интернет докато летите с колата, но си е ограничение, което липсва при LTE. Друг проблем при WiMAX е сравнително високото закъснение (latency) при прехвърлянето на данни. Това е фактор, който влияе най-вече на бързите игри в реално време и е лоша новина за геймърите.

HTC EVO 4G

HTC EVO 4G

LTE

Тази технология е много по-близка до съществуващите 3G мрежи и вероятно ще е по-разпространената... в бъдеще. Засега, LTE едва прохожда и повечето оператори обявяват плановете си да се насочат към този стандарт, но все още нямат реализирани проекти или пък са в началото на разработването им.

На тази технология се гласува сериозно доверие, тъй като има някои предимства пред WiMAX. При тестове са достигнат скорости от порядъка на 70Mbps при сваляне (от Nokia-Siemens), но вероятно в реални условия ще се работи с 5 до 12Mbps, в зависимост от броя предаватели в района. Въпреки това, закъснението е близо 5 пъти по-малко (по лабораторни тестове). Можете да се движите с 350 километра в час и пак да използвате LTE мрежа.

Тази технология е по-добра за провеждането на телефонни разговори, тъй като използва алгоритми, подобно на сегашните мрежи, докато при WiMAX се залага на прехвърлянето на данни  и разговорите стават по начин, подобен на VoIP.

Устройствата и бъдещето

чно, след като WiMAX мрежите вече са изградени в някои страни, виждаме модели, които поддържат тази технология. Най-ярък пример е HTC EVO 4G, който ще излезе през лятото в САЩ и ще се предлага от Sprint. За сега обаче, няма кой знае колко устройства, способни да ползват технологията, като повечето в момента са вградени модеми в лаптопи.

Изглежда, че ще трябва да почакаме до другата година, за да видим първите телефони, поддържащи LTE. Този стандарт е подкрепен от голяма част от топ компаниите, така че със сигурност може да се очакват много интересни устройства.

източници: Wikipedia, LTE, WiMAX Forum

FEATURED VIDEO

0 Comments

Стани първият написал коментар.

LATEST_STORIES

This copy is for your personal, non-commercial use only. You can order presentation-ready copies for distribution to your colleagues, clients or customers at https://www.parsintl.com/phonearena or use the Reprints & Permissions tool that appears at the bottom of each web page. Visit https://www.parsintl.com/ for samples and additional information.